Under slutet av 90-talet svepte en ny våg av svensk hiphop över Sverige. Tre kompisar från Landskronas punk- och baktaktsscen kastade sig in i musikvärlden och skapade sin egen version av genren – på sina egna villkor.
1999 bildades musikkollektivet Svenska Akademien, där hiphop mötte influenser från reggae, dancehall, progg och disco. Självsäkra battle-rim blandades med toasting, politiska slagord och spoken word. Efter några singelsläpp debuterade bandet 2001 med EP:n’Snapphaneklanen’.
Under 00-talet släppte Svenska Akademien fyra fullängdsalbum: ’Med anledning av’ (2002), ’Tändstickor för mörkrädda’ (2004), ’Resa sig opp’ (2005), ’Gör Det Ändå’ (2007), samt samlingen ’Upphovsmännen Till Den Skånska Raggan’ (2006). Bandet utvecklades snabbt till ett fullskaligt liveband, nominerades till P3 Guldmicken och etablerade sig som en av landets mest hyllade liveakter genom intensivt turnerande.
2024 firar Svenska Akademien 25 år som band – en milstolpe som hyllades med en omfattande jubileumsturné i våras, som var en stor framgång med utsålda spelningar över hela landet. Turnén markerade också bandets första längre turné på mer än tio år, där de levererade den mest ambitiösa showen hittills i sin karriär. I somras fortsatte succén med ytterligare fyra exklusiva spelningar i slutet av augusti, bland annat tillsammans med Looptroop Rockers.
Efter årsskiftet är bandet tillbaka med släpp av ny fantastisk musik, och därefter väntar ett flertal spelningar under 2025.
”Svenska Akademien behövs. Våra låtar och konserter fungerar som terapi och medicin. Vi är på riktigt, vi kör inga inövade poser och inget tomt fluffsnack. Sånt lyser upp i mörkret, på både gott och ont. Vi har ingen rätt att sluta. Musiken streamas och biljetterna säljer. Dessutom kan vi inte vara utan varandra.” – Sture Allen den yngre
”Vi är fortfarande en tändsticka för mörkrädda, en brandfackla för ljusskygga, en molotovcocktail på er bjudning. Vi var aldrig neutrala. Fuck svenska staten, NATO och Putin. Fuck det hela. Allt. Utom kärleken. Kärleken och revolten. Och glädjen och extasen.” – General Knas