Tamino

Det är direkt smittande att ta del av Taminos passion, och med det nya albumet Sahar i bagaget kommer Tamino till Debaser i Stockholm 5 februari. Vi snackar pop som är sprängfylld med spår av allt från arabisk musik till Bowie, Nick Cave och kanske till och med lite Bach? För intressant för att missa live. Biljettsläpp fredag 30 september klockan 10.00.

Den 25-åriga artisten, med belgiskt, egyptiskt och libanesiskt ursprung, finner i skapandeprocessen ytterst lite glädje i att försöka förstå varför eller hur. Det är snarare i oförståelsen som den stora glädjen finns. Ivrigt pratar han om Bowie och Nick Cave ena minuten för att framhäva Bach i nästa. ”Att inte veta hur eller varför du skriver någonting, eller var en låt kommer ifrån, är det jag älskar mest med processen”, säger han. För Tamino är det där mysteriet själva poängen, någonting helt underskattat.

Från sitt arabiska ursprung har intonationer och vokala eskapader smugit sig in i Taminos sätt att sjunga, något han själv inte lade märke till från början. Taminos mor spelade allt från Beatles, Serge Gainsbourg, Tom Waits och jazz hemma, som ynglingen ylade ikapp med från tidig ålder. Och det är just modern som varit instrumental i Taminos musikaliska utveckling. Hon underströk tidigt vikten av att alltid göra det man själv älskar, hur det aldrig får finnas en monetär drivkraft i grunden av sitt värv. I och med singeln ”Habibi” från sin debut-EP med samma namn visade han upp sin talang för låtskrivande, som knackar på dörren till det gamla och det nya. Det är pop i sin renaste form, som kryddas med Taminos text, individualism och påföljande uttryck.

TAMINO