You Thant

You Thant är lika bekväma med side-chainade synthar, trummaskiner och experiment med fältinspelningar som med distade gitarrer, bas och trumset i en högljudd replokal. Deras genreöverskridande ska inte ses som en formel utan är istället ett resultat av kvintettens sökande efter något nytt och spännande.

Även om bandets andra album, ”In Search of Incredible”, är ett kollage av stilar (hiphop-doftande ”Ode Too My Love Too”, ambienta ”You’re My Hero Are You Not”, discovibbarna i ”I Hope They Are Alright” och post-grime osande ”Calm Alive”) håller Leon Saars distinkta och emotionella sång ihop allt.

För att skapa världen som är ”In Search of Incredible” flyttade bandet till Leipzig: ”Vi behövde lämna våra jobb och vardagen i Stockholm för att ge plats åt musiken på riktigt, vi behövde en kreativ oas där vi kunde ta vår tid”. De satte upp en provisorisk studio på översta våningen i ett konstkollektiv i utkanten av staden och stängde in sig där i 6 månader. Efter att ha återvänt till Sverige samarbetade de med producenten Wallentin Richardsson (som tidigare arbetat med The Radio Dept, Magic Potion, Wy) i Tambourine Studios, Malmö där de tillbringade ett par veckor med att finjustera, spela om och komplettera materialet de spelade in i Leipzig.

Även om den angelägenhet som präglade You Thants kritikerrosade debutalbum ”Dinner For Two” fortfarande är närvarande, höjer bandet verkligen ribban med uppföljaren. Ingenting tycks ha varit förbjudet: ”Vi ville göra en modern skiva och för oss betyder det att inte begränsas av att bara använda en ljudpalett kopplad till en viss era eller stil”.

You Thants andra LP ”In Search of Incredible” är en målande beskrivning av att vara vilse i en samtid präglad av alienation och hyperaktivitet och bevisar att musiken är ett bra sätt att hitta hem för en stund.

Det är faktiskt sällan man får se ett sådant genreöverskridande, självständigt och äkta album som detta, och DET är fan indie på riktigt.

KULTmagasin

Dinner For Two är både rolig och intressant lyssning, det är ett album som får en på tårna och som får, åtminstone mig, att bli genuint glad.

GAFFA

You Thant

Boka artist