Boko Yout

Paul Adamah, även känd som Boko Yout, är den Grammis-nominerade artisten och multikonstnären som på rekordtid har etablerat sig i toppskiktet av svenska musiklöften med internationell potential. Med en musikstil han själv kallar för Afro grunge och en kreativ palett som innefattar såväl musik, konst, mode och performance art försöker han bryta mot konventioner och uppfattningar om hur man ska vara som ung svart man.

Under 2023 debuterade han med EP:n “AS SEEN ON TV”, vilket ledde till att han belönades med titeln “Årets nykomling” på Manifestgalan; “Med sina säregna dramatiska monologer, vandrande rytmer och med en EP i bagaget har vi bara skrapat på ytan för vad denna afro grunge-guru kan åstadkomma.” EP:n resulterade även i en Grammis-nominering i kategorin “Årets nykomling” samt “Årets genombrott” på GAFFA-priset.

Boko Yout har med bara en handfull singlar och två EP snabbt gjort sig känd för sina dynamiska liveframträdanden. Tillsammans med sitt band levererar han explosiv scennärvaro och interagerar fritt med sin publik, ibland genom suggestiva monologer och ibland med hjälp av egensydda handdockor.

2024 släppte Boko Yout och producenten boerd det gemensamma EP-projektet “Griot”, som kan beskrivas som ett musikaliskt möte mellan de två kreatörerna. Influenser från brittisk trip-hop och ambient vävs samman med Boko Youts signifikanta röst-ID och självreflekterande texter. Han befinner sig verkligen på en plats i sin karriär där varje nytt släpp väcker stort intresse. Inte förvånande har musiken från EP:n redan nått topplistorna på Spotify och fått rotation på P3.

Boko Yout vill utforska nya vägar – för sin egen skull men också för andras. Hittills har vi bara fått en glimt av Boko Youts konstnärliga universum, men han har definitivt markerat sin plats på kartan som en hike att lägga på minnet.

Boko Yout

Pressbilder

Erik Pousette
Nemo Hinders
Nemo Hinders
Erik Nylander
Erik Nylander

Boka artist här!