Malmö & Beyond

Förra året gav minifestivalen Malmö & Beyond den svenska sommaren det mest vibrerande välkomnandet man kan tänka sig – en succé som kommer att upprepas i år! Den 15 juni kommer Folkets Park i Malmö återigen att komma till liv av foodtrucks, barer, graffitti, konst, DJ:s och skateboardramper och kanske framför allt livemusik från några av hiphop- och reggaemusikens allra hetaste namn.

Omdömet legend används lite lättvindigt ibland, men när det kommer till DJ Premier är det knappt tillräckligt. DJ:n och producenten som slog igenom med Gang Starr under 90-talet räknas nämligen till en av de största hiphop-producenterna någonsin. Han släppte nyligen en singel tillsammans med NAS och har tidigare även samarbetat med allt från Common, KRS-One och Jay-Z till The Notorius B.I.G. och D’Angelo. Missa inte chansen att få avnjuta levande hiphophistoria!

Inte heller Timbuktu behöver väl egentligen någon närmare presentation. Det är svårt att komma på en mer respekterad och älskad artist än denna lundikon. Ständigt föränderlig och beväpnad med ett brinnande socialt patos så har han förblivit relevant genom de tre senaste decennierna genom att låta sitt artistskap växa sig till något som sträcker sig bortom genrer och förlagor. Med sig till Malmö & Beyond tar Timbuktu den enastående MASAKA Trio och Esther Kirabo!

Det engelska kollektivet Kokoroko rör sig sömnlöst mellan London och Lagos när de bygger sin gränslösa fusion av jazz, highlife, afrobeat och soul. Det är tidlöst och djupt samtida på en och samma gång och den musikaliska kommunikationen mellan de åtta medlemmarna framstår nästan telepatisk. 2022 släppte Kokoroko sitt efterlängtade debutalbum ’Could WeBe More’ och i juni ser ni dem i Malmö Folkets Park!

Ayla har konstruerat ett alldeles eget musikaliskt universum där byggstenarna består av reggae, dub, indie, elektroniska influenser och folkmusik. Med den senaste, fantastiska singeln ’Vem fan e du’ – det första smakprovet från det kommande albumet ’Pussel’ – anar vi konturerna för nästa kapitel från den eklektiska, förtrollande malmöartisten med den oförglömliga rösten.

Precis som förra året kommer graffitti ha en hedersplats på festivalen där några av de bästa spraykonstnärerna kommer att måla. I år kommer livekonsten att skötas av inga mindre än Roids (UK), Mander, Blue Falkholt och Mr Bricks.

En annan sak som återkommer under årets upplaga av Malmö & Beyond är den omtalade efterfesten på Moriska Paviljongen där artister och DJ:s förlänger sommarkvällen. Här ser vi Cleo som trots sin långa karriär först nu har exploderat med det minst sagt bejublade debutalbumet ’Missaoui’ och en efterföljande, fortfarande pågående segerturné genom Sverige. Vi ser också Sveriges nya hiphopstjärna Josef Slunge som hyllades för fjolårets debutalbum ’ikväll, inatt, men aldrig imorgon’ och från England kommer rapparen Jawnino som hyllats för sin oemotståndliga cocktail av basmättad grime, jungle och dreampop och den prisvinnande DJ:n och radioproducenten DJ Flight. Vi ser också Marcus Price spela sin nyskapande ’Beats På Svenska’ samt Jesaja & Lazee, Moose Dawa, Eka Scratch, BeshOne, Amira Brown, Irk & Mr Bricks, Mats Nileskär och Rudie Lion!